Tegenslag – erkenning

 In Uncategorized

Wat kun je doen als er een tegenslag zich voordoet in jouw leven of in die van een naaste? Denk hierbij aan een tegenslag door ziekte, dood, scheiding, werk of een collectieve tegenslag die op dit moment gaande is. Persoonlijk heb ik verschillende tegenslagen meegemaakt en wist ik eerst niet hoe ik hier mee kon omgaan.

Wat ik vooral miste was die vriendelijke stem in mezelf. Die bemoedigende stem die mij vertelde dat het wel goed zou komen, wat er ook gebeurde. In plaats van een bemoedigende stem had ik langere tijd een kritische, negatieve en strenge stem in mijn hoofd. ‘’Je bent niet goed genoeg’’, was voornamelijk de boodschap. Daarnaast kwamen alle goed bedoelde adviezen of spirituele boodschappen van anderen niet aan. Ze stapten namelijk, net als ik zelf, over de pijn heen die ik op dat moment had. Ze zagen mijn verdriet niet. Er miste wat stappen.

De eerste stap die ik miste was mezelf troosten wanneer het tegen zat of het leven onzeker bleek te zijn, mezelf erkenning geven. Als ik direct naar een oplossing zocht, dan nam ik geen tijd voor mijn verdriet. Ik ging voorbij aan mezelf en voelde dit ook zo als andere mensen dat deden. Begrijp me niet verkeerd, het is juist ontzettend mooi om direct oplossingen te kunnen zien of de les die je kunt leren. Maar ik zag mezelf niet in de pijn die het mij deed, de gevoelens die het oprakelde en de onzekerheid die het met zich me bracht. Het heeft mij geholpen om deze stap te leren zetten.

Nodig jezelf eens uit om je gemis, verdriet, angst, leegte en pijn te voelen. Schrijf eens de dingen op die door je heen gaan. Erken eerst eens dat het pijn doet. Dat deze situatie je onzeker laat voelen. Dat wat er gebeurt met jou, je naaste of de situatie om je heen je verdrietig en angstig maken. Als je dus wilt overstappen naar een meer bemoedigendere stem in jezelf, leer dan eerst erkenning en begrip te geven. Praat tegen jezelf alsof je met je beste vriend praat. Want je snapt eigenlijk best dat angst in deze situatie de kop op steekt. ”Zo reageer ik inderdaad wel vaker, dit hoort bij mij”. Je toont dus begrip voor je angst en geeft aandacht aan je pijn. Dit was voor mij de eerste volgende beste stap. En onthoud; geef jezelf oneindig veel geduld om dit te oefenen.

Heb je zelf een tegenslag ervaren in je leven of ga je daar nu doorheen? Of ken je iemand die hier nu mee te maken heeft in jouw omgeving? Schroom dan niet om contact op te nemen voor een intake. De gesprekken kunnen ook, in deze tijd met het Coronavirus (COVID-19), digitaal plaats vinden. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden; jongerenrouwcoach@gmail.com

In mijn volgende blog ga ik dieper in op de volgende stap: aanvaarding

Recent Posts

Start typing and press Enter to search