Tegenslag – aanvaarden

 In Uncategorized

De vorige keer heb ik geschreven over de eerste stap die je kunt zetten wanneer je te maken krijgt met een tegenslag. Deze eerste stap is jezelf erkenning leren geven dat de tegenslag je inderdaad verdrietig of bijvoorbeeld angstig kan maken. Dat je snapt dat je je zo voelt en jezelf behandelt alsof je je eigen beste vriend bent; je stil staat bij je gevoel, troost jezelf en erkent dat je inderdaad wel snapt dat jij je zo voelt.

In de grootste pijn en verlies zitten de mooiste en diepste lessen verborgen. Maar voordat je hiernaartoe kunt is het belangrijk om stil te staan en jezelf te troosten voor het feit dat het gewoon allemaal klote is en vaak niet eerlijk voelt. Zolang je blijft hangen in het oude en blijft hopen dat alles hetzelfde wordt zie je de mooie lessen niet, je staat niet open voor een nieuwe kijk. Een kijk vanuit liefde. Liefde voor jezelf en liefde voor de ander.

De tweede stap in leren omgaan met een tegenslag is de situatie leren te aanvaarden. De eerste reactie die we vaak hebben na een tegenslag is dat we dit niet willen. Dit hadden we anders voorgesteld, dit hadden we niet gepland. Probeer het verzet op te leren geven en te aanvaarden dat dit de nieuwe situatie is. “Dit is nu het nieuwe, dit is wat er is. Zo is de nieuwe situatie nu eenmaal” of “ik kan er maar beter het beste van maken.” Ik hoor je denken; dat is nogal wat. Maar de meeste pijn of verdriet zit namelijk in het feit dat we ons verzetten tegen de nieuwe werkelijkheid. Geef jezelf hier tijd voor. Probeer vertrouwen te krijgen in het nieuwe. Het leven geeft ook. Het neemt niet alleen maar. Dat weet ik uit eigen ervaring. Al lijkt dit niet altijd zo te zijn. Zeker in het begin niet. In plaats van dat je weg kijkt of wegrent voor je gevoelens, benoem ze eens, kijk ze eens aan en laat ze er zijn. Nog steeds als die beste vriend of vriendin in je hoofd erken en aanvaard je de nieuwe situatie.

Aanvaarden van de tegenslag betekent niet dat je opgeeft of je erbij neerlegt. Het betekent dat je naast jezelf gaat staan en de hoop op een ander verleden op leert geven. Ook dat je juist leert kiezen voor een bemoedigende stem in jezelf die je vertelt dat ook deze nieuwe situatie goed komt. Jij bent sterk genoeg, ik weet het zeker. Ook dit kun jij aan.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search