Jongerengroepen

Giel Luichjes & Remco Groenewegen

Remco Groenewegen

Hoewel verandering bij het leven hoort, kan een grote verandering leiden tot verschillende emoties. Zoals: stress, verdriet, rouw, somberheid, agressie, wanhoop, en eenzaamheid.

Vooral bij een groot verlies, zoals het overlijden van een familielid, een vriend/ vriendin of bij een echtscheiding, kunnen deze emoties heftig zijn en je belemmeren in je dagelijkse leven. Zo’n ingrijpende verandering komt meestal onverwachts, daarom is het belangrijk dat je hiermee om leert gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat je zelf niet voor deze verandering gekozen hebt.

Voor jou als kind of jongere, kan het verlies soms zo groot zijn, dat je jezelf alleen nog maar kunt afsluiten of kunt ‘uit’ zetten. Ook je omgeving is vaak bezig met het verwerken van het verlies, waardoor de mensen van wie je de steun juist het meest nodig hebt, die niet kunnen bieden. Je vrienden en vriendinnen pakken snel de draad weer op, terwijl jouw leven stil lijkt te staan. Je kan daardoor op bepaalde vlakken de aansluiting missen met de mensen om je heen.

Er zijn verschillende manieren waarop je het verlies een plek kunt geven, dat noemen we rouwen of verwerken. Dit doet iedereen op zijn eigen manier. Misschien heb je het gevoel dat je hier in je eentje voor staat en kan het een verademing zijn om eindelijk eens met iemand te kunnen praten. Iemand die zonder oordeel naar je luistert, iemand die je begrijpt en je bij dit proces helpt.

Wat bieden wij aan?

We bieden een gecombineerde benadering aan: lotgenotencontact in combinatie met therapie. Jongeren die hetzelfde hebben meegemaakt als jij, kunnen je laten zien hoe zij zijn omgegaan met hun verlies. Dat kan heel behulpzaam zijn. Je herkent het en je realiseert je dat je niet meer zo alleen bent als je al die tijd hebt gedacht. Als begeleiders bieden wij je een veilige omgeving om, gebruik makend van je eigen kracht en die van de groep, je weg vrij te maken voor de toekomst.

Startdata

We starten september 2018 met nieuwe groepen:

Woensdagavonden:

  • 12-15 jaar van 17.00 uur tot 18.30 uur (wekelijks)
  • 16-19 jaar van 19.30 uur tot 21.00 uur (wekelijks)

Donderdagavonden:

  • 20-30 jaar van 18.00 uur tot 20.00 uur (om de week)

Werkwijze

We werken met groepen van minimaal 5 tot maximaal 8 deelnemers, in drie leeftijdscategorieën: 12-15 jaar, 16-20 jaar en 21-30 jaar. De bijeenkomsten duren 2 uur en zijn wekelijks, behalve voor de oudere groep (om de week). We verwachten dat de cliënt er altijd is. Wanneer er bijzondere omstandigheden zijn voor afwezigheid, is vooraf overleg met de begeleiders noodzakelijk. Bij de start wordt afgesproken dat de cliënt minimaal 5 opeenvolgende bijeenkomsten bijwoont. Voorafgaand is er een intakegesprek. Daaruit kan blijken dat er eerst een paar individuele gesprekken nodig zijn voor de cliënt tot de groep kan toetreden, om ervoor te zorgen dat deze zich voldoende veilig voelt.

Kosten

De kosten voor deelname aan de groep bedragen € 25 per keer (1,5 uur) dus € 200 voor de hele serie van 8 bijeenkomsten. De intake voor de groep kost € 45. Jij of je ouders betalen voorafgaand aan deelname aan een groep en de betaling is voorwaarde om te kunnen starten. Er is geen restitutie bij voortijdig stoppen met de groepstherapie. Individuele gesprekken -als die nodig zijn- kosten € 60.

Aanmelding

Aanmelding kan via een mail aan praktijk (apestaart) sinteze.nl onder vermelding van de volgende informatie over jou:

  • Je leeftijd
  • Wie of wat ben je verloren waardoor je graag deelneemt aan een groep?
  • Hoe lang is dat geleden?
  • Heb je eerder al therapie of begeleiding gehad en kun je hier kort iets over zeggen?

Start typing and press Enter to search