Rouw op werk

Hoewel verandering bij het leven hoort, kan een grote verandering leiden tot verschillende emoties. Zoals: stress, verdriet, rouw, somberheid, agressie, wanhoop, en eenzaamheid.

Vooral bij een groot verlies, zoals het overlijden van een familielid, een vriend/ vriendin, of bij een collega, kunnen deze emoties heftig zijn en je belemmeren in je dagelijkse leven. Zo’n ingrijpende verandering komt meestal onverwachts, daarom is het belangrijk dat je hiermee om leert gaan. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral omdat je zelf niet voor deze verandering gekozen hebt.

Voor de werknemer kan het verlies soms zo groot zijn, dat hij/zij zichzelf alleen nog maar kunt afsluiten of kunt ‘uit’ zetten. Ook de omgeving is vaak bezig met het verweven van het verlies, waardoor de mensen van wie je de steun juist het meest nodig hebt, die niet kunnen bieden. Je collega’s en omgeving pakken snel de draad weer op, terwijl het leven van de werknemer stil lijkt te staan. Je kan daardoor op bepaalde vlakken de aansluiting missen met de werkomgeving en collega’s.

Er zijn verschillende manieren waarop je het verlies een plek kunt geven, dat noemen we rouwen of verweven. Dit doet iedereen op zijn eigen manier en op zijn eigen tijd. Misschien heb je het gevoel dat je hier in je eentje voor staat en kan het een verademing zijn om eindelijk eens met iemand te kunnen praten. Iemand die zonder oordeel naar je luistert, iemand die je begrijpt en je bij dit proces helpt.

Heeft u een werknemer die te maken heeft met een groot verlies of heeft zich een groot verlies op de werkplek voorgedaan? Door middel van een op maat gemaakt coachtraject kan ik ondersteuning bieden voor de werknemer & werkgever. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Remco Groenewegen

Start typing and press Enter to search